APAC Research Symposium 2017

 3rd Asia Pacific Imaging Flow Cytometry Symposium

23-24 May 2017

Organised by: Merck KGaA, Darmstadt, Germany & Faculty of Medicine, Srinakharinwirot University

Deadline for Abstract Submission: 17 May 2017


 

The synergy of quantitative phenotyping and detailed imagery

Although traditional flow cyctometers do an admirable job in phenotyping large number of cells, many researchers are still raising questions about the morphologic information on the same cells. At this year’s Imaging Flow Cytometry Symposium, we will be discussing about the roles of imaging flow cytometry in diagnostics, drug discovery and development, metabolic disease research, oncology, stem cells and other emerging novel applications.

The 3rd APAC Imaging Flow Cytometry Symposium aims to be the go-to platform for in-depth discussions on Imaging Flow Cytometry publications as well as fostering of potential collaborations among researchers. There will be opportunities to learn first-hand information, practical knowledge and insights from speakers who are scientists from top institutions.

This symposium is a 2-day interactive event comprising keynotes, scientific presentations and imaging flow cytometry workshops. 
Join us in the 3rd APAC Imaging Flow Cytometry Symposium and listen to the scientists from top institutions.

 

Invited Speakers

Kathleen McGrath, PhD
University of Rochester
Medical Center
USA
Kevin Tan, PhD
National University of Singapore
Singapore
Brian K. McFarlin, PhD
University of North Texas
USA
Kathy Fuller, Ph.D.
The University of Western Australia
Australia
Dr. Hemant Agrawal
Application Scientist, DeNovo Software
India
Available Workshops
  1. Wet Workshop
  2. Basic IDEAS Software workshop
  3. Advanced IDEAS Software workshop
  4. Amnis Data analysis using FCS Express Workshop
  5. Morning Coffee Workshop:
    a. How to manage core facility?
    b. How to prepare samples?
    c. How to publish Imaging Flow data?

Abstract Submission

Abstract Submission Guidelines

  • All abstracts must be written in English.
  • The presenting author is requested to ensure that all co-authors are aware of the content of the abstract before submission.
  • Registration fee for the presenting authors or any accompanied attendees is free.
  • Submission of an abstract implies the commitment that the presenting author will attend the meeting and the financial costs (airfare, accommodation, transport etc.) will be borne by the presenter.
  • You grant the Organising Committee permission to publish the abstract in the program booklet in both printed and electronic format.

Format required

  • Author and co-authors' details
    • Full first and family name(s)
    • Affiliation details: department, institution / hospital, city, state (if relevant), country
  • Abstract title
    • Times New Roman font size 12 in uppercase
  • Abstract text
    • Times New Roman font size 12
    • Limited to 250 words
    • Layout
      • Background and aims
      • Methods
      • Results
      • Conclusions

DEADLINE for Submission:  31 MARCH 2017

Tuesday, May 23rd, 2017
TIME TOPICS SPEAKER(S) DURATION
8:30 - 9:00am Registration & Seating ALL 30 min
9:00 - 9:15am Welcome & Introductions Dean (Srinakharinwirot University), Thailand & Parichart Subakarn Head of Research and Applied Solutions Merck, Thailand 15 min
9:15 - 9:45am Emerging Applications of Amnis Imaging Flow Cytometry Technology

Brian Hall, Ph.D.
Senior Application Scientist, Amnis Seattle

30 min
9:45 - 10:45am Opening Plenary Session
Title:
Modeling of maturation and signaling during erythropoiesis with imaging flow cytometry
Kathleen McGrath, Ph.D. Research Assistant Professor University of Rochester Medical Center, USA 60 min
10:45 - 11:00am MORNING TEA BREAK  ALL 15 min
11:00 - 11:45pm Research Area: Immunology
Title:
Use of Amnis Imagestream in Analysis of Mitochondrial Function in Relation to T Cell Activation, and its Possibilities in Analysis of Mycobacterial Infection of Macrophages.
Nicholas Gascoigne, Ph.D.
Professor
National University of Singapore
45 min
11:45 - 12:30pm Research Area: Drug Screening/ Infectious Disease
Title:
Drug-Mediated Digestive Vacuole Disruption in Malaria Parasites:
What’s Knobs Got To Do with It?
Kevin Tan, Ph.D.
Associate Professor
National University of Singapore
45 min
12:30 - 1:30pm LUNCH ALL 60 min
1:30 - 2:15pm Research Area: Metabolic Diseases
Title:
Using Intracellular Molecular Techniques and Image-Based Flow Cytometry to Assess Pre-Clinical Atherosclerosis Risk
Brian K. McFarlin, Ph.D.
Associate Professor
University of North Texas, USA
45 min
2:15-3:00pm Research Area: Hematology
Title: Using Image-Based Flow Cytometry in the Diagnosis of Haematological Malignancies
Kathy Fuller, Ph.D.
Senior Research Fellow
School of Pathology & Laboratory Medicine
University of Western Australia
45 min
3:00 - 3:45pm Title: Using FCS Express Image Cytometry for Analysis of Amnis Data Sets Hemant Agrawal, Ph.D.
Technical Applications Scientist De Novo Software
45 min
3:45 - 4:00pm AFTERNOON TEA BREAK   ALL 15 min
4:00 - 4:20pm Application of Imaging Flow Cytometry to Beta Thalassemia Research Naruchit Thanuthanakhun
Graduate Student
Mahidol University, Thailand
20 min
4:20 - 4:40pm Imaging Flow Cytometry to Study the Energy Metabolic Phenotype of T Cells Namrata Gautam
Graduate Student
National University of Singapore

20 min
4:40 - 5:00pm Evaluation of Efficacy of the New Beta-Globin Lentiviral Vector Using Imaging Flow Cytometry Suphanun  Phuphanitcharoenkun
Graduate Student
Mahidol University, Thailand
20 min
5:00 - 5:20pm The Investigation of Cancer Stem Cell Targeting by ER Stress-Inducing Compounds Maria Babak
Research Fellow
National University of Singapore
20 min
5:20 - 5:35pm The Effect of Edible Bird Nest Extracts Containing Sialic Acid on Cell Proliferation and Mitochondrial Membrane Potential in Human Neuroblastoma Cell Lines Aswir Abd Rashed, Ph.D.
Research Scientist
Institute for Medical Research, Malaysia

15 min
5:35 - 5:50pm Investigation of the Anti-Metastatic Effect of Tiger Nut and Its Cell Cycle Analysis on HT29, MCF7, and MDA-MB231 Cell Lines Elom Achoribo
Graduate Student
University of Science, Malaysia

15 min
5:50 - 6:00pm Appreciation Ceremony & Closing
ALL
Sean Koh
Head of Field Marketing & Operation, Merck Emerging Asia

10 min
6:00pm SPEAKERS’ DINNER    

back to top

Wednesday, May 24th, 2017
TIME TOPICS SPEAKER(S) DURATION
8:30 - 9:00am Registration & Seating ALL 30 min
MORNING WORKSHOP
9:00 - 10:00am Sample preparations for Imaging Flow Cytometry Invited Speakers 60 min
10:00 - 11:00am How to publish Imaging Flow Cytometry data? Invited Speakers 60 min
11:00 - 12:00pm Best Practice in Core Facility Invited Speakers 60 min
12:00 - 1:00pm LUNCH ALL 60 min
AFTERNOON WORKSHOP
1:00 - 5:00pm WET WORKSHOP (Group 1) “Nuclear Translocation Demonstration Workshop using human THP -1 cells” (Detect & Quantitative NF - kB translocation) Savichaya Pornpaiboonstid, M.Sc., Application Specialist Merck, Thailand 240 min
1:00 - 5:00pm BASIC DATA ANALYSIS WORKSHOP (Group 2) Mun Keat Chong, Ph.D. Regional Application Scientist Merck, Singapore 240 min
1:00 - 5:00pm ADVANCED DATA ANALYSIS WORKSHOP (Group 3) Kathy Fuller, Ph.D. Senior Research Fellow School of Pathology & Laboratory Medicine University of Western Australia 240 min
1:00 - 5:00pm ANALYZE YOUR LAB DATA Senior Scientist Data Review “Small Breakout Meetings/Discussions” (by appointments) (Group 4) Kathleen McGrath, Ph.D. & Brian K. McFarlin, P.h.D. 240 min
1:00 - 5:00pm AMNIS DATA ANALYSIS USING FCS EXPRESS WORKSHOP (Group 5) Hemant Agrawal, Ph.D. Technical Applications Scientist De Novo Software 240 min
3:00 - 3:30pm TEA BREAK ALL 30 min
5:00 - 5:30pm Amnis User Meeting Closing Remarks Kittiwan Kalayanamitra, Ph.D. & Chong Mun Keat, Ph.D. 30 min
AMNIS MEETING END

back to top

Venue

The Faculty of Medicine is located in building 15 of the University's Prasarnmitr Campus, which is located at the heart of Bangkok near the busy intersections of Asoke Montri Road and Petchaburi Road. The campus is located conveniently near MRT subway and BTS Skytrain stations and provides many amenities including a soccer field, tennis courts, and other exercise facilities. Preclinical medical education as well as post-graduate biomedical and molecular biology courses are taught here. Part of the medical library with emphasis on preclinical content is also located here.
 

 

Recommended Hotel
Grande Centre Point Terminal 21
2 Sukhumvit Soi 19 (Wattana)
Sukhumvit Road
Klongtoey Nua, Wattana
Bangkok 10110 Thailand.

Telephone : +66 2 6819000
Fax : +66 2 6819100-1
Email : terminal21@gcphotels.com
Website : http://www.grandecentrepointterminal21.com

Register Now

Key Contacts

Registration Enquiries:
savichaya.pornpaiboonstid@merckgroup.com

Abstract Submission Enquiries:
mun-keat.chong@merckgroup.com